Tranzíció

Út a hormonokhoz – a 3 szakvélemény

A tranzíció orvosi részének az első lépése a hormonterápia (HRT), ehhez egy kupac vizsgálat szükséges, illetve a 3 szakvélemény különböző szakorvosoktól. Az önelfogadáshoz vezető hónapok alatt részletesen utánajártam az előttem álló lépéseknek, így teljesen célirányosan indultam el az úton.
Egy telefonálás és meg is volt az első időpontom.

Út a hormonokhoz

Pszichiáter, klinikai szakpszichológus és urológus (fiúknak nőgyógyász) szakvélemény szükséges a hormonterápia elindításához Magyarországon. Az endokrinológus (hormondoktor) meg még kérni fog ezeken kívül teljes vérképet, máj és vese funkciókat, trombózis faktor szűrést, ultrahangot és hormonszinteket.
Gyakori tévhit, hogy bárki csak pislant kettőt és már hormonokon is van. Nekem kb 3 hónap volt, hogy meglegyenek az előbb felsorolt dolgok. Még ha ez a 3 hónapos idő jelentősen le is faragható, a szakorvosi vizsgálatokat nem lehet kikerülni.

Utólag persze könnyebb átlátni, egy jobb szervezéssel ez lemehetett volna 1-1,5 hónap alatt is. Meg én próbáltam igénybevenni a tb-s ellátást ott ahol lehetett és nem volt végeláthatatlan várólista.
A bejegyzés második oldalának a végén fogom külön összeírni, hogy hogyan is lehet ezt a leggyorsabban végigvinni.

Pszichiáter

Egy olyan szakemberről tudtam, aki jártas volt transz területen és a tb-s ellátás keretein belül dolgozott, Dr. Fuchs Ágnes. Szerencsémre nem kellett hónapokat várjak az időpontomra, a telefon után 3 héttel, egy szép tavaszi napon, mehettem is a józsefvárosi központba. Próbáltam komfortosan menni, a lehető legnemsemlegesebb ruhámat vettem fel, de így is rettenetesen izgultam amíg ültem a szinte üres váróban és vártam hogy szólítsanak.
Egy darab mondat pattogott csak a fejemben, “Én nő vagyok és szeretnék segítséget kérni, hogy elkezdhessem a hormonterápiát”. Ennek a mondatnak akkora súlya volt számomra, hogy semmi más nem fért mellé. Nem volt semmi több gondolatom, nem tudtam hogy mit fogok még ezután bent mondani. Biztos voltam önmagamban és tudtam hogy a szakvélemény az első lépés, de pont ezért az is ott bújkált hátul a fejemben, hogy ha itt nem kapom meg a szakvéleményemet, akkor vége az útnak.

A doktornő volt a világon az első, akinek hangosan kimondtam hogy én Nő vagyok. Síri csönd lett a fejemben miután ezt elmondtam neki (és ő se tudta előre, mert a telefonban valamiért nem mondtam el ennyire konkrétan hogy miért is keresem fel őt), majd feltette az első kérdést.
Vagy 50 percen keresztül beszélgettünk. Kezdve attól hogy milyen volt a gyerekkorom, egészen addig hogy hogyan képzelem el a jövőmet. Maga a beszélgetés nem volt olyan nehéz, mint mondjuk a váróban eltöltött percek. Nekem csak önmagamról kellett beszélnem.
A rendelőben töltött idő utolsó részében csak a billentyűzet kattogása hallatszott, ahogy a doktornő gépelte a sorokat. Majd sípolt a nyomtató és nemsokára a kezeim között volt az első szakvéleményem:

szakvélemény
“…gesztusai és hanglejtése kifejezetten nőiesek.” Ez a rész mondhatni meglepett, hogy a szakember egy olyan naturális dolgot észrevett, amire én nem is voltam tudatosan figyelmes.

Diagnózis: F6400 transz-szexualizmus
A boldogság melegsége csak lassan kúszott be a mellkasomba, annyira hihetetlen volt hogy ennyi év után végre elindultam az úton. Mire kiértem az épületből, már a felhők felett úsztam örömömben.
Soha sem fogom elfelejteni azt a napot.

Klinikai szakpszichológus

Az első szakvélemény után rögtön foglaltam a következő időpontot, következett a klinikai szakpszichológus. Sántha Judit magánrendelésére mentel el, ahol 20 ezer forint volt a szakvélemény kiállítása. Maga a beszélgetés az nagyjából ugyan az volt mint a pszichiáternél.
Viszont itt a szakvélemény nem készült el rögtön, előbb ki kellett tölteni egy MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) tesztet. Ez egy kb. 500 igen/nem kérdésből álló személyiségteszt, ami segíti a szakember munkáját a diagnózis felállításában.

A megbeszéltek szerint otthon kitöltöttem a válaszlapot, majd a visszaküldés után türelmesen vártam a kiértékelésre. Nagyjából egy hét múlva már mehettem is az eredményért. Bevallom meglehetősen feszült voltam, mivel nemtudom hogy egy ilyen komolyabb teszt milyen dolgokat tud pontosan megmutatni, de az enyém ott volt a lezárt borítékban.
Átsétáltam a közeli parkba, hogy egyedül lehessek amikor felbontom a borítékot.

Google View, Mátyás király tér

Minden kis aggodalmam teljesen felesleges volt, hisz a lap alján ott volt a vélemény:
“transz-szexuális személy (F6400). Ennek megfelelően életminősége a tervezett név- és nemváltoztatástól várhatóan javulna, az klinikai pszichológiai szempontból támogatható.”
Ezzel mondhatni az első szakasz lezárult, következtek a fizikai vizsgálatok.

Háziorvos és a vérvételek

A háziorvos nem egy kötelező lépés, mivel tőle efektív nem szükséges semmi sem a HRT-hez. Viszont egy teljes vérkép amúgy se árt néha, meg én szerettem volna előbújni nála. Szerintem nem árt, ha az ember háziorvosa tud egy ilyen volumenű orvosi dologról, plusz rákérdeztem a trombózis vizsgálatokra, meg beszéltünk a majdnai műtét utáni táppénzről is.

A teljes vérkép (fókuszban a máj- és vesefunkciókkal) felírásra került, de a hormon szint mérést már csak szakorvos tudta felírni. A trombózis faktorok meg egy igen speciális rész. Kaphattam volna egy beutalót a hematológiára, de a szükséges vizsgálatokat csak kifejezetten inokolt esetben (ha jól tudom a transz HRT nem ilyen) végzik el, meg egy jó 3 hónapos várólista is volt akkor oda bekerülni. Egyértelmű volt, hogy ez magán úton lesz meg.

A Synlabhoz mentem el elintézni a hiányzó vizsgálatokat, sok helyen van vérvételi hely és nagyon rugalmas az ügyintézés. A Leiden, G20210A, MTHFR, PAI-1 trombózis hajlam szűrés mellett az ösztrogén és tesztoszteron is le lett mérve (nemtudom miért nem az urológustól kértem erre a kettőre labort), így összesen 31 ezer volt a laborköltség.
Emellett elmentem a területi rendelőintézetbe is, a háziorvostól kapott beutalóval.

Szerencsére minden genotípus normál eredmény adott, egy génmutáció se befolyásolja a HRT-t. Ettől amúgy nem kell megijedni, tudtommal ez nem egy kizáró tényező, az endokrinológus tudja hogy mire kell majd figyelni a hormonok mellett.

Urológus meg az ultrahang

Megnézni hogy minden rendben van odalent, jók e az értékek és nincsen semmi elváltozás, meg végül megírni 2 mondatot egy szakvélemény végére, szerintem bármelyik szakorvos meg tud tenni. Így nem mentem magánrendelésre, csak egyenesen bementem a helyi “sztk”-ba és bejelentkeztem az urológiára.
Vittem magammal a két szakvéleményemet és elmondtam hogy mire is lenne szükségem. Érezhető volt, hogy a doktor úrnak én vagyok az első transz páciense, de ez nem jelentett problémát. Megkaptam a labor (a teljes vérkép már ezt igazából lefedte), meg az ultrahang beutalót.

Az ultrahangot megcsináltatni volt az a rész, ahol nem vártam meg a szabad időpontot az állami helyen. Már időpontot foglalni is csak adott napon lehetett, meg amúgy is 1 hónapos várólista volt, így inkább mentem magánrendelésre.
17 ezer volt a hasi ultrahang. Maga a vizsgálat pikk-pakk megvolt, így ezt pár napa alatt sikeresen letudtam, mehettem is vissza az urológushoz.

A 3. szakvélemény megszerzése járt a legkevesebb belső feszültséggel. Persze nem azt mondom hogy nem kéztördelve vártam a génmutációk eredményét, vagy hogy az ultrahang mit fog mutatni, de ez mégis más volt mint az előző kettő szakvélemény előtt.
Egy vizuális szemrevételezés, és a leletek kiértékelése után az urológus szakorvos mindent rendben talált. Közösen megfogalmaztuk a lényegi részét a szakvéleménynek (a jövőbeli [még ha amúgy nincs is tervben] nemi megerősítő műtétnek nincsen orvos szakmai ellenjavallata), sok sikert kívánt az előttem álló úthoz és készen volt minden. Kezemben volt a 3. szakvéleményem.


3 szakvélemény, laborleletek, trombózis szűrés, UH felvétel, minden megvolt ami szükséges a HRT elkezdéséhez. Következhetett az utolsó szakorvos.
Mehettem az endokrinológushoz.

Oldalak: 1 2